Predsednik SŠK škof msgr. dr. Andrej Saje daroval sveto mašo za domovino

Predsednik SŠK škof msgr. dr. Andrej Saje daroval sveto mašo za domovino


V sredo, 22. junija 2022, je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje daroval sv. mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti.



Pridigo pri sveti maši za domovino je imel ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je spomnil na čas osamosvojitve Slovenije z besedami: »Kljub vsem mogočnim dejavnikom, ki so ovirali ali celo odkrito nasprotovali slovenski osamosvojitvi, je človek, ki ve, za kaj živi, prevelik, da bi mogli različni zunanji dejavniki razbliniti njegove sanje in izničiti njegova hrepenenja.«



V svoji pridigi je nadškof Zore posebej naglasil pomembnost hvaležnosti za vse dobro in plemenito v preteklosti: » Ko smo nocoj praznični pred Bogom v hvaležnosti za blagoslov, s katerim je obiskal svoje ljudstvo ob vzpostavitvi naše samostojnosti, ob mednarodnem priznanju naše države in ob trideset letnici diplomatskih odnosov s Svetim sedežem, bi se rad zahvalil tudi vsem tistim, ki so bili v zapletenih mednarodnih razmerah dovolj modri, daljnovidni in pogumni, da so sprejeli odločitve, ki so obrodile sadove, na katere smo lahko ponosni. «



Za prihodnost naše domovine pa je nadškof Zore med drugim povedal: »Sanjam, da bi Republiko Slovenijo imela voditelje, ki bodo nastopali kot državniki v najboljšem pomenu besede in da bi njeni prebivalci postajali državljani, ki so sposobni videti sadove in po njih presojati sposobnosti tistih, ki obljubljajo grozdje na trnu in smokve na osatu.



Zahvalne svete maše za domovino pred dnevom državnosti so se udeležili predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, predsednik državnega sveta gospod Alojz Kovšca, Varuh človekovih pravic ter poslanke in poslanci Državnega zbora RS.



Pri sveti maši za domovino so bili prisotni tudi predstavniki družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, evropski in državni poslanci, predstavniki Slovenske vojske in Policije ter predstavniki cerkva in drugih verskih skupnosti v Sloveniji. 



Kot vsako leto se je svete maše udeležilo večje število veleposlanikov v Republiki Sloveniji z dekanom diplomatskega zbora apostolskim nuncijem v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speichom na čelu ter predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.



Skupaj s škofom Andrejem Sajetom so somaševali slovenski nadškofje in škofje ter številni duhovniki.



Pri bogoslužju je pel Zbor Slovenske filharmonije, himni ob začetku svete maše je zaigral kvintet trobil orkestra Slovenske vojske, Božjo besedo in prošnje vernikov pa so prebrali pripadniki Vojaškega vikariata priSlovenski vojski in člani Društva Sv. Modesta.



Glasbeni spored svete maše za domovino 2022 je zajemal preplet glasbenih del, ki so pogosto bogatila bogoslužja v času pred osamosvojitvijo Slovenije, skladatelji Matija Tomc, Anton Jobst in Lojze Mav pa so bili takrat med našimi najbolj prepoznavnimi skladatelji cerkvene glasbe. Skladatelj Tilen Slakan (1993) spada med najmlajšo generacijo slovenskih skladateljev. V svojem glasbenem jeziku posrečeno združuje tradicijo s sodobnejšim izrazom. 



Pri maši pa so bili prisotni tudi člani policijskega vikariata in višji redovni predstojniki in predstojnice.



Sveto mašo je neposredno prenašal Radio Ognjišče.