(PREJELI SMO) Poročilo o kristjanofobiji in diskriminaciji kristjanov 2016–2021


V Tajništvu Slovenske škofovske konference smo pripravili Poročilo o kristjanofobiji in diskriminaciji kristjanov 2016–2021, ki na enem mestu povzema primere sovražnega govora, nasilja, vandalizma in kaznivih dejanj zoper Katoliško cerkev v Sloveniji in katoličane.


Vsako leto na svetu več tisoč kristjanov umre zaradi svoje vere v Jezusa Kristusa. Diskriminacija, vandalizem, širjenje negativih stereotipov in vsaka oblika preganjanja kristjanov so zaskrbljujoči pojav, ki smo jim priča tudi v Sloveniji. Med letoma 2012 in 2021 je policija obravnavala 1.637 primerov kaznivih dejanj zoper slovenske kristjane oziroma sakralne objekte.


Slovenska škofovska konferenca že skoraj deset let sistematično zbira in ureja poročila o pojavih kristjanofobije v naši domovini, od leta 2016 pa podrobno opisuje ter analizira tudi posamezne primere. Vsaka oblika verbalnega nasilja, negativnega članka ali žaljivega komentarja v medijih lahko sproži spiralo nasilja, pri čemer nekdo postane tarča samo zaradi svojega verskega prepričanja. Zato je prav ozaveščanje o problemu nestrpnosti do kristjanov eden od najboljših načinov preventive na področju kristjanofobije in omejevanja verske svobode. Prav tako pa je takšno poročilo lahko primeren način za dvig osebnega in kolektivnega zavedanja pomena verske svobode ter človekovih pravic.


Poročilo, poleg popisa posameznih primerov, prinaša tudi pregled temeljnih pojmov, zakonodaje, ki varuje versko svobodo ter opis kristjanofobije v Evropi in svetu.


Poročilo o kristjanofobiji in diskriminaciji kristjanov v Sloveniji 2016–2021 je izšlo v letu 2022, ko se v Katoliški cerkvi v Sloveniji spominjamo 70. obletnice zažiga ljubljanskega nadškofa Antona Vovka.


Tajništvo SŠK


The post (PREJELI SMO) Poročilo o kristjanofobiji in diskriminaciji kristjanov 2016–2021 appeared first on Blagovest.