(PREJELI SMO) Srečanje družin na Brezjah


Ustanova Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki je na Brezjah pri Mariji Pomagaj pripravila tradicionalno srečanje ob godu zavetnice ustanove sv. Ane. Tokratno srečanje je sledilo pomladanskemu srečanju, ki je bilo lepo obiskano in je družine z besedami spodbude nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Srečanja so se poleg družin udeležili tudi predstavniki uprave ter različnih redovnih skupnosti pa tudi številni dobrotniki. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je posebej podčrtal pomen družinskih vrednot. O slednjih je spregovoril tudi p. Milan Kos, predsednik uprave Ustanove Anin sklad.


26. julija godujeta starša Device Marije, sv. Joahim in Ana, in prav slednja je zavetnica ustanove Anin sklad. Vse od začetka delovanja se družine, ki so povezane v ustanovo, ob tem prazniku zberejo. Pred leti so bila to srečanja v Dolenjskih Toplicah, letos drugo leto zapored pa smo se odločili za romanje k Mariji Pomagaj na Brezje, kjer bomo izrekli zahvale in tudi prošnje.


Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je na trgu pred baziliko daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Po sveti maši je sledilo srečanje družin s predsednikom uprave Ustanove Anin sklad p. Milanom Kosom. Temu sta sledila ločena programa za starše in otroke. Prvi so prisluhnili pričevanju zakoncema Siter, ki sta ustanovila društvo Družina in življenje, za otroke pa se je odprl Mini bus veselja, kje je bilo kar nekaj priložnosti za animacijo.


Predsednik uprave Ustanove Anin sklad p. Milan Kos je v uvodu v sveto mašo dejal, da sta namen in poslanstvo Aninega sklada usmerjanje, posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebnem spremljanju večjih družin. »Dejavnost Ustanove Anin sklad je prednostno namenjena družinam, in sicer da bi bile številčnejše, da bi se več staršev odločalo za več otrok, da bi bile številčnejše družine v današnji družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in tudi med seboj podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do družinskega življenja predvsem pa da bi bila javnost naklonjena družinskim vrednotam. Vse to združuje in povezuje tako upravo ustanove, nadzorni svet, družine in dobrotnike,« je uvodoma dejal p. Milan Kos, ki se je zahvalil nadškofu Zoretu za prisotnost.


Nadškof Zore je nato v pridigi dejal, da si ustanova ob godu sv. Ane s srečanji prizadeva potrditi in poglobiti odločenost spoznavanja božje volje, jo sprejemati in razodevati tudi drugim. Zbrane je povabil, da naj se v molitvah spomnijo vseh ostalih družin, ki so vključene v ustanovo, tistih, ki bi to želele biti, in posebej tistih, ki si želijo, pa ne morejo imeti več otrok. Ob tem se je spomnil ene od zgodb z očetom, ki se je pri tretjem otroku odločil, da je zadnji otrok, pa jih je bilo še več. »Da, več otrok, ampak toliko pa jih nisva imela v mislih?! Ko so pa prihajali, smo sprejeli vsakega posebej. In je bil dobrodošel. Bogu smo se zahvalili zanj. Ko danes gledamo nazaj, katerega izmed teh otrok, tudi če je bil morda presenečenje, ko je prišel v naše življenje, bi lahko pogrešali?


Kdo izmed njih ni naš? Poglejte, na ta način Bog obdaruje vsakega, ki se odpira njegovi volji in sprejema njegovo ponudbo in ki je potem tudi deležen božje pomoči in blagoslova in tudi božjega spremstva na poti skozi življenje,« je dejal nadškof Zore.


Nadaljeval je, da božja volja vedno ni takšna, da bi jo objeli z obema rokama, in se nam zdi zahtevna. »Kadar božjo voljo zavrnemo, takrat zavrnemo tudi pomoč, blagoslov in božjo bližino. Zavrnemo bogastvo, ki vstopa v človeško življenje in njegove odnose, kadar se odpovem božji volji in če po drugi strani božjo voljo sprejmemo, čeprav v prvem trenutku stiska srce in dušo, se pozneje pokaže: Hvala Bogu, da sem se odločil tako, kakor mi je Bog ponudil, ker je moje življenje blagoslovljeno. Z vsako sprejeto božjo voljo, z vsako živeto božjo voljo, je naše življenje blagoslovljeno. Z vsakim otrokom, ki ga sprejmemo, je naše življenje blagoslovljeno,« je povedal nadškof Zore.


O svetopisemski priliki o pšenici in ljuljki, ki jo je bilo mogoče slišati v evangeliju, pa je vse opozoril, da človek sodi po tem, kar misli, da vidi, Bog pa gleda v srce. »Tukaj se moramo mi, ki smo se odločili in želimo živeti po božji volji, vprašati, na kakšen način bomo živeli v svetu, v katerega smo postavljeni? Ali bomo z neko ihto ruvali ljuljko, za katero smo prepričani, da se razrašča okoli nas, ali pa bomo živeli iz tega, kar nam daje Bog, iz blagoslovov, iz milosti, iz pomoči iz bližine sredi sveta, v katerem je tudi ljuljka. In ne bomo pričevali za Boga s tem, da se bomo zaletavali na vse strani in konce, ampak bomo pričevali za Boga s tem, da bomo sprejemali božjo voljo in jo živeli tudi kar zadeva moralno življenje. Tudi kar zadeva krščanske vrednote, tudi kar zadeva medsebojne odnose, ki naj jih živimo na krščanski in evangeljski način,« je poudaril v pridigi nadškof Zore. Ob sklepu je zbrane, predvsem pa družine, povabil, da naj se ne ločijo od drugih, da naj stopijo skupaj, da so druga drugi v oporo. »Tudi za nas mora v tem svetu veljati Jezusovo načelo, ko svoje učene pošilja po dva in dva, da naj gresta v svet in živita evangelij in naj oznanjata božje kraljestvo. To je dragoceno tudi za družine, da se po dve in dve lahko tudi več povežete med seboj. Da skupaj nosite križ in da skupaj delite veselje. Da drug drugega podprete, dvignete, spodbudite in da drug drugemu odpirate oči za lepoto, za prihodnost, da drug drugega spodbujate k upanju, kajti ljudje potrebujemo to bližino in pomoč, da moremo ostajati zvesti Bogu in Njegovim zapovedim v svetu, v katerem smo,« je povedal nadškof Zore.


Ustanova Anin sklad si že 24 let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, mesečno z denarno pomočjo priskočimo na pomoč približno 55 družinam. Družinam sicer ustanova pomaga na različne načine, kot so svetovanja, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. V ustanovo je v celoti vključenih nekaj več kot 150 družin, ustanova si želi, da bi se jih vključilo še več.


Ustanovo trenutno podpira 300 donatorjev, ki pa darujejo vsak po svojih močeh: mesečno, dvomesečno, trimesečno ali pa samo letno.


Anin sklad


The post (PREJELI SMO) Srečanje družin na Brezjah appeared first on Blagovest.