“Prihodnost sveta in Cerkve vodi skozi družino”: ob 50-letnici Najine poti (galerija slik)

“Prihodnost sveta in Cerkve vodi skozi družino”: ob 50-letnici Najine poti (galerija slik)

V nedeljo, 2. oktobra, ob 14. uri, bo pri sv. Jožefu na Poljanah maša in druženje ob 50-letnici jezuitskega programa Najina pot.





V program Najina pot je trenutno vključenih več kot 540 zakonskih parov (z več kot 1530 otroki) s cele Slovenije, ki se mesečno srečujejo v 65 skupinah. Vodenje programa je pred nekaj leti prevzel p. Andrej Benda DJ, v veliko oporo pa mu je še naprej p. Vital Vider DJ, ustanovitelj in začetnik Najine poti. Ob tej priložnosti objavljamo pričevanje p. Vitala .







Bilo je leta 1972… Skupina mladih poročenih parov se je odzvalo vabilu na duhovne vaje za zakonske pare. Take duhovne vaje so bile takrat čista novost, ker so do takrat bile samo duhovne vaje za može posebej in žene posebej. Vse se je  dogajalo samo sedem let  po zaključku 2. Vatikanskega Cerkvenega Zbora. Ta je  pa toliko in tako novega povedal o  zakonu in družini, kot ni prej vsa stoletja. Vsebino koncilskega besedila o zakonu lahko povzamemo s preroškim stavkom sv. Janeza Pavla II. v Apostolskem pismu o družini: »Prihodnost sveta in Cerkve vodi skozi družino« (DR 75). 





Tega nismo mogli preslišati tudi v Sloveniji, kjer je komunizem redno napadal Cerkev in verne oviral v njihovem verskem življenju. Krščanski zakon je še posebej bil na udaru. Kakšne posebne skrbi zanje pa tudi v Cerkvi ni bilo veliko. Borila se je za temelje vere. Tega nismo mogli spregledati… Po končanih duhovnih vajah so mladi pari enoglasno rekli: »Zakaj se ne bi na neki podoben  način srečevali vsak mesec?«







Srečanje 10. zakonske skupine (številka označuje kronologijo nastanka posamezne skupine)








P. Vital ob svojem pisalnem stroju, okrog leta 1980






In smo začeli. Vsak mesec pri nekem paru ob evangeliju, ob Kristusu, ki ima kaj povedati zakoncem in ob osebnih izkušnjah samih parov. Čez eno leto pa spet na duhovne vaje. In vsako naslednje leto se je pridružila  nova zakonska skupina. Poimenovali so se Najina pot.





Kot pripravo na zahtevno življenje v zakonu in družini v vedno bolj ogrožajočih časih smo začeli čez pet let po začetku Najine poti s Šolo za zakon Najina pot. Gre za temeljito obdelavo vseh vprašanj, ki zadevajo hojo v zakon in življenje v  njem. Predvsem gre za sposobnost govoriti o svojem notranjem svetu, kar je temelj dobrega zakonskega odnosa. Iz Šole za zakon prihajajo nove zakonske skupine. »Sprejemni izpit« zanje so pa naprej duhovne vaje.





Božji duh veje čez Slovenijo, iz roda v rod. Bogu velika hvala!





P. Vital Vider DJ     
















GALERIJA SLIK













Izbor zanimivih člankov p. Vitala na temo zakona in družine:





O knjigi Zakon, ki osrečuje
Ženska, žena, mati, vdova
Nenadomestljiva
Božanski drobci
Bližamo se…
Pečina…
Kamnoseki
Najžlahtnejše
Biti v srcu praznika
Vreden posnemanja