S hvaležnostjo se oziramo na vse programe v letu 2021

S hvaležnostjo se oziramo na vse programe v letu 2021

Kot vodja programov sem se v preteklem letu veliko posvečala razvoju programov, ki smo jih načrtovali že s prijavo na razpis Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, hkrati pa sem želela z enako vnemo spodbujati tudi ponudbo tistih programov, ki ste jih spoznali (ter mnogi tudi že izkusili) v preteklih letih.





Dela smo se lotili z obilo entuziazma, predvsem pa z veliko mero hvaležnosti, da nam je (bila) dana priložnost, da pomagamo tudi tistim, ki bi se sicer naših programov zaradi finančne stiske težko udeležili.





Ravno zaradi tega smo bili večkrat priča številnim težkim zgodbam in nezavidljivim situacijam, zaradi česar nam je bilo včasih tudi hudo, a kljub temu lahko sedaj ob pogledu na pot, ki je za nami, vidimo predvsem veliko pozitivnega. S hvaležnostjo nas navdajajo številni blagoslovi, sadovi in vaši pozitivni odzivi, zaradi katerih lahko rečemo le to, da trud preteklega leta zagotovo ni bil zaman.





Terapije z otroki, mladostniki in odraslimi





Veliko truda in časa smo takoj v začetku leta začeli vlagati v pripravo prostorov, pripomočkov in materialov za terapije z otroki in mladostniki. Verjamemo namreč, da je okolje, v katerem se odvija terapevtski proces otrok in mladih, zares pomembno in mora biti skrbno načrtovano, saj mora otrokom zagotavljati varnost in udobje ter nuditi mnogo pripomočkov, s katerimi naši najmlajši lahko izrazijo svojo stisko; stisko, ki je z besedami ne znajo in ne zmorejo opisati.





Terapevtki Janja in Katja sta prostore uredili z veliko mero ljubezni in predanosti ter že v prvih mesecih letošnjega leta sprejeli prve kliente. Vaš odziv je bil čudovit, potrebe po tem pa zares velike. V preteklih mesecih smo namreč na terapijo sprejeli že  35 otrok in mladostnikov.





Soba za terapije z otroki in mladostniki




Pomoč terapevta pa seveda v teh težkih časih še vedno potrebuje tudi ogromno odraslih. Terapevtski procesi, v katerih so privrele na dan takšne ali drugačne zlorabe, družinsko nasilje, želja po samomoru ali samopoškodovanju ter številne druge travme, so nam odpirali oči in srce za tiste najbolj ranjene, socialno šibke ter tiste, ki so prav zares na robu preživetja.





Če ne bi prejeli sredstev ministrstva in Evropskega socialnega sklada, bi (z denarjem, ki smo ga v lanskoletni donacijski akciji namenili v podporni sklad) žal lahko pomagali le peščici takšnih ljudi, tako pa smo lahko pomagali kar 57 odraslim v stiski. Kakšen blagoslov!





Brezplačne skupine za starše in spletna predavanja





Še eden izmed čudovitih blagoslovov preteklega leta so bile skupine za starše, ki so bile prav tako eden izmed projektov, ki sta ga finančno podprla ministrstvo ter Evropski socialni sklad. Osnovali smo skupino za starše otrok starih do 10 let ter skupino za starše najstnikov, v katerih so naši terapevti Janja, Miha in Monika (ob minimalni moji pomoči :)) delili z udeleženci svoje znanje s področja vzgoje in razvoja otrok. Spregovorili smo o varni navezanosti, sočutni vzgoji, sodelovanju, uglašenem odnosu z otroki, ter skupaj odkrivali lepote in stiske (ter izzive) materinstva in očetovstva. Skupine so se odvijale preko spleta, s čimer smo lahko udeležbo omogočili staršem širom Slovenije. Srečevali smo se 4 tedne zapored (enkrat tedensko) in si ob slovesu običajno izrazili, da si takšnih srečanj in medsebojne podpore staršev želimo tudi v prihodnje.





Hvaležni smo, ker smo s temi skupinami (v lanskem letu smo jih imeli kar 8) dosegli več kot 500 staršev.





Skupina za starše otrok, starih do 10 let




V veliko veselje pa so nam bila tudi spletna predavanja, ki smo jih za vas pripravili v zadnjih mesecih leta, ter tudi tista, ki smo jih snemali tekom leta in objavili na portalu. Opazili smo namreč, da se nam, staršem, ob vzgoji vsakodnevno odpirajo številna vprašanja in dileme, hkrati pa ob preobilici službenih in družinskih obveznosti nimamo časa, da bi odgovore nanje tudi zares poiskali.









S temi predavanji smo vam ravno v tej stiski želeli priti naproti in videli, da je takšen način srečevanja in pridobivanja novih znanj sedaj postal naša nova in zelo dobrodošla realnost. Nanje se je prijavilo namreč preko 250 staršev, kar nas navdaja z velikim zadovoljstvom. Dejstvo, da smo pri tem projektu lahko sodelovali z izjemnimi predavatelji z Inštituta Integrum, centra Logout, z dr. Christianom Gostečnikom, s finančno mentorico Ano Vezovišek ter našimi terapevti, pa nam je prav zares v ponos.





Naše stalnice





Kot rečeno, pa smo se v preteklih mesecih v enaki meri posvečali tudi programom, ki so naša stalnica že nekaj let.





Delavnico Čudovita princesa smo izvedli kar 10-krat in tako nagovorili več kot 200 mam in hčera ter dosegli kar 7 slovenskih krajev (Novo Gorico, Trebnje, Trbovlje, Maribor, Škofjo Loko in Ajdovščino, Ljubljano pa smo, zaradi velikega povpraševanja po delavnici, obiskali kar trikrat). Pripravili smo tudi spletno izvedbo tega programa in ugotovili, da tak način prav tako omogoča kvalitetno uporabniško izkušnjo, hkrati pa je dosegljiv še tistim, ki jim udeležba na delavnicah »v živo« predstavlja velik logističen zalogaj.





Delavnica čudovita princesa v Mariboru




66 »divjih bojevnikov« se je v preteklem letu v očetovsko-sinovskem boju pomerilo na treh delavnicah (dvakrat v Ljubljani in enkrat v Novi Gorici). Na delavnici Skrivnostna lepotica pa smo o odraščanju in spolnem dozorevanju spregovorili s 26 najstnicami in njihovimi mamami.





Veliko hvaležnosti in veselja, hkrati pa tudi izzivov zaradi nove lokacije, je prinesel Festival družin oz. Družinska dogodivščina, kot smo ga tokrat poimenovali. Ker v letu 2020 Festivala zaradi epidemioloških razmer nismo mogli izvesti, smo bili lansko leto še toliko bolj hvaležni zanj. Ponudil je večino tistega, česar smo bili vajeni že iz preteklih let; srečanje družin, taborjenje, ustvarjalne delavnice, aktivnosti za otroke in mlade, predavanja za odrasle, okusno hrano … svoj čar pa je letos dodalo še morje. Udeležilo se ga je preko 80 družin, za katere je skrbelo več kot 60 prostovoljcev!









S hvaležnostjo pa zremo tudi na letošnjo deseto obletnico obstoja našega FertilityCare centra. Ekipa se je v septembru razveselila nove spletne strani (https://fertilitycare.si/), ki smo jo načrtovali že nekaj časa, uporabniki metode pa so bili hvaležni ob ponovni oživitvi E-ciklusa – mobilne aplikacije za beleženje plodnosti po sistemu FertilityCare.









Drug drugemu dar





»Drug drugemu dar« je geslo, ki ga sicer povezujemo z letošnjo decembrsko donacijsko akcijo, a po drugi strani je to tudi spodbuda, ki jo voditelji e-priprave na zakon želimo parom, ki jih spremljamo na poti proti poroki (letos smo jih v zakon pospremili kar 39), položiti v srce. Biti sozakoncu dar. Vsak dan znova …





Spomladanska skupina e-priprave na zakon




Obenem pa opažamo, da se je s to željo »biti drugemu dar« v preteklosti prepletlo pravzaprav celotno življenje in delovanje Zavoda Iskreni. Tega zastonjskega daru smo namreč prav zaradi vas, udeležencev (katerega koli programa), pogosto deležni tudi mi, voditelji.





Zelo intenzivno doživljamo, da smo, kadar se dajemo drugim na razpolago, obilno blagoslovljeni tudi mi. Ob teh blagoslovih rastemo in dobivamo zagon za iskanje novih poti do vas. Zato smo vam za vašo prisotnost na naših programih v preteklem letu izjemno hvaležni in vas vabimo, da se drug drugemu darujemo in drug ob drugem rastemo tudi v prihodnje.  





Hvala, ker ste naše programe z donacijami podpirali doslej in hvala tudi vsem, ki jih podpirate še naprej..


The post S hvaležnostjo se oziramo na vse programe v letu 2021 appeared first on Iskreni.