Sarajevski kardinal Puljić resno opozarja na zloglasne trende v nemški Cerkvi – “Hočejo Kristusa brez križa!”


“Cerkev, ki je pretrpela izzive komunizma, se ne ukvarja s takšnimi eksotičnimi idejami,” je v pogovoru za nemški portal Maria 1.0 – povzel ga je spletni portal medjugorje-news.com – dejal sarajevski kardinal Vinko Puljić, ki je bil kritičen do trendov, ki se pojavljajo v zadnjem času, kot npr. Cerkev brez žrtve in Jezus brez križa.


Kot je dejal, je duh sekularizma povzročil veliko zmedo. Namesto, da se podrejamo Kristusu, kot nam to priporoča sv. Pavel, hočemo, da se Kristus podvrže nam, je opozoril. “To pa je tisto, kar se dogaja v duhu relativizma in sekularizma. Še dobro pomnimo, kako so komunisti zahtevali, da se ločimo od ene, svete, apostolske Cerkve. Blaženi Alojzij Stepinac je plačal veliko ceno, ker je  ostal zvest edinosti s Cerkvijo.”


Kardinal Puljić je bil kritičen zlasti do sinodalne poti nemških škofov, ki želijo ukiniti celibat, uvesti žensko duhovništvo. Takšne eksotične ideje žalijo in vznemirjajo vernike, je dejal. “Ne moremo razumeti Cerkve, v kateri je žrtev nepoznan pojem, Kristus pa brez križa.” O vseh teh temah se sicer lahko razpravlja, vendar na temelju evangelija,  ne pa sekularizma in relativizma. “Treba se je vrniti k izvirnemu evangeliju,” je dejal.


Glede možnosti razkola z vesoljno Cerkvijo je kardinal odgovoril, da preostane samo to, da prosimo Svetega Duha, da razsvetli vsako osebo in celo skupnost, posebej tiste, ki vodijo Cerkev v Nemčiji. “Naj bo to, kar je Božje, na prvem mestu. Nočem biti sodnik, vendar takih stališč ne morem sprejeti.”


G. B.


The post Sarajevski kardinal Puljić resno opozarja na zloglasne trende v nemški Cerkvi – “Hočejo Kristusa brez križa!” appeared first on Blagovest.