Slovenski borbeni ateisti ploskajo tržaškemu sodišču, ki je zaplenilo cerkvene zvonove


Marsikateri slovenski duhovnik je že večkrat potožil, da ima zaradi zvonjenja v cerkvi precejšnje težave z okoliškimi prebivalci – in to takšne, kakršne ni imel niti v času rdečega režima. Če se je pred kakimi dobrimi dvajsetimi leti neki ostareli koprski popzvezdnik tega problema lotil tako, da je zvonove koprske stolnice zavezal in jim onemogočil zvonjenje, so v sosednji Italiji poskrbeli za drugačno, precej bolj radikalno rešitev. 


Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha, danes poroča Radio Ognjišče. Razlog naj bi bila peticija vaščanov, ki trdijo, da zvonovi motijo javni red in mir, zlasti jutranje spanje. Zato zvonovi ob pomembnih praznikih ne pozdravljajo več vaščanov Doline pri Trstu, ne naznanjajo več smrti, ustavljeno je tudi bitje ure. Ker naj bi le to motilo spanje prebivalcev, so že pred časom ukinili nočno bitje ure med 22.00 in 6. uro zjutraj. Vendar nekaterim tudi to ni bilo dovolj. Napisali so peticijo, ki jo je podpisalo 170 vaščanov. “Mnogi med njimi so se v zadnjih mesecih ustavili v župnišču in se opravičevali, češ da sploh niso vedeli, kaj so podpisali,” je za Radio Ognjišče pojasnil tamkajšnji župnijski upravitelj, sicer slovenski duhovnik tržaške škofije Klemen Zalar, ki je bil nad dejanjem zelo šokiran.


Kot je dejal, je bila na osnovi omenjene peticije je bila spisana ovadba in tako je oblast zvonove zasegla. V ovadbi je zapisano, da so presegli norme, ki so uzakonjene s strani Italijanske škofovske konference, kar pa, kot pravi Zalar, ne drži. Upa pa, da se bodo strasti kmalu pomirile in bodo zvonovi vrnjeni na prvotno mesto.


Kakorkoli že, očitno bo to dejanje morda še bolj opogumilo borbene ateiste tudi v Sloveniji. A tu niti ne gre za hrup, pač pa za simboliko zvonov. Doslej še nismo slišali, da bi lahko kdo po sodni poti uspel doseči ustavitev železniškega prometa, ker da vlaki povzročajo hrup, sam pa živi ob železnici. Je pa zato veliko več gonje, ko se nekdo naseli blizu cerkve in se ne namerava sprijazniti z zvonjenjem. Sicer pa, že leta 2013 je poslanec Jani Möderndorfer trdil, da zvonjenje škoduje zdravju. Kaj bo njegov naslednji korak?


G. B. 


 


The post Slovenski borbeni ateisti ploskajo tržaškemu sodišču, ki je zaplenilo cerkvene zvonove appeared first on Blagovest.