V Turnišču zaradi napovedanega odhoda minoritov še naprej vre, a za nastali položaj zagotovo ni kriv škof Štumpf – to dokazuje tudi primer iz Olimja


O napovedanem odhodu patrov minoritov iz župnije Turnišče smo že poročali. Tudi o tem, da se župljani in mnogi katoličani v Prekmurju s tem nočejo sprijazniti.


Konec marca so lokalni mediji v Prekmurju poročali, da je bilo proti odhodu minoritov zbranih 2.440 podpisov, ki so jih predstavniki skupaj z odprtim pismom poslali murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu. Slednjemu očitajo, da je patre minorite pustil oditi iz župnije. “Znano je, da je pogodba o najemu oz. upravljanju Župnije Turnišče z brati minoriti sklenjena za dobo 20 let. V Turnišču so šele 8 let. Resnično se trudimo razumeti razloge provincialnega ministra, p. Milana Kosa, da imajo patri minoriti stisko glede števila duhovnikov, posledično pa težave pri vzdrževanju lastnih župnij. Ampak ni mogoče spregledati dejstva, da takšno težavo ima tudi murskosoboška škofija. In prav iz tega razloga je še težje razumeti in sprejeti, da na tak način, brez da se prisluhne ljudem, občestvu, katerega pastir ste, spoštovani g. škof, msgr. dr. Peter Štumpf, pustite patrom minoritom oditi. Ne moremo se sprijazniti s tem, da ste, brez priznanja in posluha župljanom, da razumete, sprejemate naša stališča, naše poglede, pričakovanja in nenazadnje tudi želje, brez slehernega iskanja možnosti, kompromisov, pod posrednimi ali neposrednimi pritiski odstopili od pogodbe,” med drugim pišejo v pismu (v celoti ga najdete TUKAJ).


Vendar pa se bodo morali podpisniki pisma sprijazniti s tem, da za nastal položaj ni kriv škof, ampak predvsem objektivne okoliščine v slovenski minoritski provinci. Pisali smo že o tem, da je zadnja leta prišlo do hudega osipa med slovenskimi minoriti (oz. konventualci, kar je ena od vej Frančiškovih manjših bratov). Že pred leti so najprej red zapustili štirje redovniki, dva sta prestopila med škofijske duhovnike (liturgist prof. dr. Slavko Krajnc, sedaj župnik v Prihovi v mariborski nadškofiji, pa tudi pisatelj Aco Jerant, ki sedaj službuje v Tomišlju), druga dva nekdanja redovnika pa sta se povsem laizirala. V zadnjih letih pa so med škofijske duhovnike prestopili še trije minoriti.


Po zadnjih informacijah pa je tudi donedavni župnik v Olimju ter upravitelj župnij Podčetrtek in Sv. Ema p. Daniel Golavšek zaprosil za enoletno bivanje izven samostana. Minoritska provinca je župniji Podčetrtek in Sv. Ema s prvim marcem letos vrnila v upravljanje škofiji Celje (v njenem imenu župniku iz Rogaške Slatine Jožetu Vehovarju), župnik v Olimju pa je znova postal p. Ernest Benko. Kar je samo pokazatelj, da so hude kadrovske težave minoritskega reda objektivna okoliščina, zaradi katere ima tudi škof Štumpf zvezane roke.


Spomnimo: minoriti so zadnja leta oskrbovali župniji Podčetrtek in Sv. Ema, potem ko je nenadoma umrl župnik v Podčetrtku Jožef Rogač, medtem ko je župnik na Sv. Emi Franc Strašek odšel v dom za starejše.


Vodstvo province je tudi sklenilo, da s prvim avgustom letos nadškofiji Ljubljana vrnejo tudi bolniško župnijo v Ljubljani. Tam sta v preteklosti delovala tudi p. Anton (Toni) Brinjovc, sedaj župnik v Turnišču, ter že omenjeni p. Daniel Golavšek.


C. R. 


The post V Turnišču zaradi napovedanega odhoda minoritov še naprej vre, a za nastali položaj zagotovo ni kriv škof Štumpf – to dokazuje tudi primer iz Olimja appeared first on Blagovest.