Zakaj z družino na izlet v Brežice?

Zakaj z družino na izlet v Brežice?

Če boste kdaj z družino v Čatežu ob Savi (Čateške toplice) ali v Dobovi (Terme Paradiso) je obisk tega starodavnega mesta obvezen del vašega dopustovanja! Za Brežice si lahko vzamete en dopoldan ali popoldan, če pa boste imeli na razpolago več časa, pa si lahko vzamete kar cel dan.


Grad Brežice z najlepšo viteško dvorano


Tako mladi kot stari boste navdušeni ob pogledu na dvonadstropni grad, ki je najmogočnejša stavba v Brežicah. Postavljen je bil sredi 16. stoletja in navzven izgleda ravno tako kot pred več sto leti. Grad vas bo popeljal na čisto pravo dogodivščino, saj si boste znotraj Posavskega muzeja lahko ogledali, kako se je živelo v pradavnini prav tako pa kako so stanovali, verovali in kako so se preživljali prebivalci Posavja v 19. in 20. stoletju. Na ogled so tudi zbirke in razstave iz poznejše zgodovine.


Najlepše kar boste v tem gradu videli pa je prav gotovo Viteška dvorana, poslikana z baročnimi freskami.


Foto: MBM/ Viteška dvorana

Informacije o odpiralnih časih in cenah vstopnin si oglejte na tej povezavi. Za predšolske otroke je vstopnina brezplačna.


Sprehod po starem delu mesta


(za otroke odlično, če vzamejo s seboj poganjalček, skiro ali kolo)



  • Desno od gradu: klopca ljubezni, vodni stolp

  • Naravnost od gradu: grajska kašča, mestna hiša, cerkev sv. Lovrenca


Tik ob gradu, na desni strani boste na začetku majhne in mirne ulice (Ulica stare pravde) videli Klopco ljubezni. Pot vas bo naprej vodila do 46 metrov visokega vodnega stolpa, ki je po mnenju strokovnjakov eden od dveh takšnih ohranjen v Sloveniji. V stolpu je kavarna kar s tremi nadstropji, odlična postojanka po obisku gradu.


Foto: MBM/Pogled na vodni stolp

Če pa se boste od gradu napotili naravnost po glavni cesti, vas bo desni strani najprej pričakala grajska kašča, ki sodi med najlepše ohranjene grajske kašče v Sloveniji. Pot vas bo dalje peljala mimo mestne hiše, ki je danes urejena lokalna trgovina z izdelki lokalnih ponudnikov. Le streljaj od mestne hiše pa stoji cerkev sv. Lovrenca, z baročno notranjščino, v 20. stoletju pa je glavno fresko poslikal znani slikar Stane Kregar.


Staro mestno jedro je tudi polno raznih gostišč in kafičev, zato lačni in žejni gotovo ne boste. Če pa imate manjše otroke, je veliko bolje, da se napotite nekaj kilometrov vstran od Brežic, v kraj Mostec, kjer boste obrok hrane pojedli v večjem miru. </div></body></html>