Združeni v Kristusu

Združeni v Kristusu











49595699338_50e8dfd1fc_c.jpg


















 

Papež Frančišek je poslal sporočilo katoličanom latinskega obreda v Rusiji ob 30. letnici ustanovitve Apostolskih administratur v tej državi.


“Dragi bratje in sestre.

Ob 30. letnici ustanovitve Apostolskih administratur za katoličane latinskega obreda v tej ljubljeni deželi sem z veseljem duhovno navzoč med vami po svojem predstavniku, S.E. msgr. Giovanniju d'Anellu, v želji, da potrdi cerkveno občestvo, ki nas združuje v Kristusu. Vsem vam izražam svojo bližino v molitvi, hvaležen za vaše pričevanje vere in ljubezni.


Vaše praznovanje ni toliko spomin na pravne dokumente in formalne resničnosti. To je prej trenutek ponižnega in hvaležnega spominjanja na dobro, ki ste ga prejeli od Gospoda in za številne brate in sestre, ki so vas kot pravi »svetniki za sosednjimi vrati« podprli na poti. To je tudi ugodna priložnost, da se odločite, da boste s pomočjo milosti rasli v skladu z evangelijem v hrepenenju, da bi postajali skupnosti, ki bodo vedno bolj poslušne Božji Besedi, ki jih bo oživljalo upanje in podpirala tolažilna moč Duha; ki bodo v pokorščini najvišji zapovedi ljubezni odprte srečanju in solidarni podelitvi z vsemi, na poseben način z brati in sestrami pravoslavne Cerkve.


Cerkveno samozavedanje stalno potrebuje močne trenutke, kakor je ta, ki ga doživljate, da se prenovi in očisti, zlasti da z Božjo pomočjo odstrani vsako skušnjavo samozadostnosti in samopraznovanja, da bi se bolje oprijeli tistih misli, ki so v Jezusu Kristusu (prim. Flp 2,5). V njem, ki je za nas postal služabnik, ker nas je ljubil do konca (prim. Jn 13,1), se obnavlja naše osebno in skupnostno obnašanje; z njim se lahko, kakor želi apostol Pavel, »veselimo v upanju, potrpimo v stiski, vztrajamo v molitvi, skrbimo za potrebe bratov, gojimo gostoljubje« (prim. Rim 12,12-13).


Želim si, da bi to spominsko slavje spodbudilo celotno katoliško skupnost v Ruski federaciji, da bo postala evangeljsko seme, ki bo z veseljem in ponižnostjo ponujalo jasno prosojnost Božjega kraljestva. Želim vam, da bi bili skupnost moških in žensk, otrok in odraslih, mladih in starih, duhovnikov in laikov, posvečenih in tistih, ki iščejo poklicanost, ki se steguje k občestvu z vsemi, da bi v družinskem življenju in na vseh področjih vsakdanjega življenja preprosto in velikodušno pričali o daru milosti, ki ste jo prejeli. To je Bogu zelo všeč in prispeva k skupnemu dobremu celotne družbe. Posebej se krščansko pričevanje odlikuje s prevzemanjem odgovornosti za druge, zlasti za najbolj potrebne in prezrte.


Predragi, »v enem Duhu smo bili namreč vsi mi krščeni v eno telo« (1 Kor 12,13); znotraj vzhodno krščanskega izročila, v katerem živite, je pomembno še naprej hoditi skupaj z vsemi krščanskimi brati in sestrami, ne da bi se naveličali prositi Gospoda za pomoč za poglobitev medsebojnega poznavanja in da bi korak za korakom napredovali na poti edinosti. Z molitvijo za vse in s služenjem njim, s katerimi delimo isto človeškost, ki jo je Kristus neločljivo združil s seboj, se bomo ponovno odkrili kot bratje in sestre na skupnem romanju proti cilju občestva, ki nam ga Bog kaže pri vsakem evharističnem slavju.


Ostanimo združeni v Kristusu: Sveti Duh, ki je izlit v naša srca, naj nam da čutiti, da smo otroci Očeta, bratje in sestre med seboj in z vsemi. Sveta Trojica, nenehni izvir ljubezni,  naj poveča povezanost in željo, da bi jo pospeševali na vseh področjih. Na priprošnjo Svete Božje Matere in sv. Jožefa vsakemu, s posebno mislijo na bolne, pošiljam svoj blagoslov in vas prosim za uslugo, da molite zame.


FRANČIŠEK


Rim, Sv. Janez v Lateranu, 16. septembra 2021, god sv. Kornelija in Ciprijana


Vir: Vatican News - slovenska redakcija