Mag. Darja Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi.” (video)

Mag. Darja Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi.” (video)

Naš odnos do življenja se odraža v tem, kakšen pogled imamo na življenje. Kako se odzivamo na dogodke, situacije, ljudi in okoliščine. Je veliko več kot scenarij "vidiš kozarec napol poln ali napol prazen"? Gre za našo notranjo naravnanost, ki pliva na vse vidike našega življenja - na našo srečo, odnose, zdravje, dobro počutje in uspeh. Kot odrasli si to naravnanost izberemo. Kaj pa otroci?


"Otroci so opazovalci, posnemovalci", v video oddaji pravi mag. Darja Kalamar Frece, psihosocialna svetovalka in logoterapevtka. Ponotranjijo tisto, kar vidijo pri svojih starših. Če se starši zelo pogosto pritožujemo nad danimi okoliščinami, nad ljudmi, ki jih jezijo, ali kako zelo se bojijo iti v ponedeljek v službo, je velika verjetnost, da bodo to počeli tudi njihovi otroci. Če pa bodo pri njih opazili, da izzive dojemajo kot odskočno desko za naprej, ostajajo mirni tudi, ko se okrog njih odvija "vihar", se veselijo uspeha drugega, ostajajo hvaležni za to, kar imajo, bodo s to držo "nalezli" tudi svoje otroke.


Zavedati se, da je življenje samo po sebi lepo


Razmišljanje, da je življenje lepo, pa se začne s semenom, ki ga posadimo v otrokove misli, je mnenja mag. Kalamar Frecejeva. Začne se že takrat, ko dojenčku govorimo, naj opazuje svet okrog sebe. "Če je meni kot staršu pomembno, da otrok spoznava preposte danosti, da ga peljem v gozd, na hrib ali na cvetoč travnik in ga nad vsem tem navdušujem, potem bo otrok videl lepoto v majhnih stvareh", poudari sogovornica. In dodaja: "Najlepše je, ko se otrok ob vsem tem čudi."


V video oddaji zato izpostavljamo tri pomembne stvari, ki gradijo otroka "od znotraj":



  • Vzgoja otrokovega srca in značaja - kdaj se začne, kako v praksi zgleda, se kdaj sploh konča?



  • Vzgoja, da je življenje samo po sebi lepo - zakaj je to najboljša popotnica za življenje?


  • Kako zavzeti pravo stališče ob neuspehu ali izzivu?


Pozitivna naravnanost do življenja je veščina, ki jo lahko otroku privzgoji vsak ljubeč odrasel človek. A največji vpliv na to, kako bo otrok dojemal svet, imajo prav starši in skrbniki. Naj jim na več načinov dajo vedeti, da "vetra ne morejo spreminjati, lahko pa nastavijo svoja jadra."


Vabljeni k ogledu celotne oddaje!



Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.




Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>



The post Mag. Darja Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi.” (video) appeared first on Iskreni.