Nagrada Saharova tokrat beloruski opoziciji

Nagrada Saharova tokrat beloruski opoziciji

Nagrado Saharova za svobodo misli vsako leto podeljuje Evropski parlament; letos je bil med finalisti tudi mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel.



image
Protesti v Belorusiji FOTO: Vatican Media

Nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament, letos prejme beloruska opozicija, je po navedbah STA danes sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Ob tem je dodal, da imajo na svoji strani nekaj, česar surova sila ne more poraziti: resnico. »Ostanite odločni in ne opustite svojega boja. Mi vam stojimo ob strani,« je zagotovil Sassoli.

Letošnjega prejemnika nagrade Saharova za svobodo misli je Sassoli razglasil v plenarni dvorani v Bruslju, ob tem pa je predstavnikom beloruske opozicije čestital za »pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku,« so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobudo pogumnih žensk - na čelu s Svetlano Tihanovsko - ter uglednih osebnosti iz političnega življenja in civilne družbe.

Sredi politične krize, v kateri se je država znašla po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, opozicija zahteva odstop dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenke. V državi redno prihaja do protestov, ki so deležni nasilnega zatiranja s strani režima.

Letos med finalisti tudi mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel

Med finalisti so bili letos še okoljski aktivisti Guapinol v Hondurasu in mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel. Nagrajenca je izbrala konferenca predsednikov, torej predsednik parlamenta in vodje političnih skupin.

Evropski parlament nagrado Saharova podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Slovesna podelitev nagrade bo 16. decembra.

Lani je nagrado prejel Ilham Tohti, ujgurski gospodarstvenik, ki se bori za pravice zatirane muslimanske manjšine Ujgurov na Kitajskem.