Za samske: Zakaj bo lahko letošnje leto drugačno od prejšnjega


Lansko leto sem naletela na videoposnetek znane vlogerke Kristine Kuzmič, ki je spregovorila o štirih stvareh, ki so ji spremenile življenje (če njene osebne zgodbe ne poznate, si jo lahko ogledate tukaj). Ob vsakem njenem nasvetu se je čutilo, da ga je preizkusila na lastni koži in da za njim stoji z vsem svojim bitjem. Zakaj? Ker so jo pripeljali ven iz popolne bede v uspešno žensko.





Ob njenem vlogu sem pomislila na moje samske prijateljice in prijatelje, ki mi večkrat potožijo, da jim je težko, da se jim v življenju nič ne premakne in da so svojega “statusa” že več kot naveličani, obenem pa tudi ljudi, ki jih ves čas sprašujejo, ali je kaj novega v njihovem ljubezenskem življenju. Zato dragi samski, na to, koga ali kaj vam bo prineslo novo leto, ne morem vplivati, lahko pa vam bodo nasveti Kristine Kuzmič za vzpodbudo, da v svoje življenje vključite še več ljubezni do sebe in naredite še kakšen korak, ki si ga do sedaj niste upali narediti. Kaj torej storiti?





Prenehaj čakati





Prave spremembe se ne zgodijo, ko se počutimo udobno.





Vsi se kdaj pa kdaj znajdemo na mrtvi točki, kjer samo še čakamo in čakamo, da nam bo rešitev padla iz neba ali pa se zgolj osredotočamo na stvari, ki jih še nimamo (partnerja, počitnic v dvoje, družinskih izletov itd.). Seznam tega, česar nimamo, zna biti zelo dolg in dlje, kot bomo nanj »obešeni«, težje nam bo. Zato Kristina svetuje osredotočenje na stvari, ki jih že imate in ki so v vaši moči, da jih postorite (ta seznam je ponavadi krajši). In če vas ideja o proaktivnosti plaši ali vam je ob njej neudobno, potem ste na pravi poti, kajti prave spremembe se ne zgodijo, ko se počutimo udobno. 





Prenehaj s pretirano samokritiko





Zakaj smo do sebe tako neusmiljeni, še posebej, ko razmišljamo o svojem izgledu ali o svojih sposobnostih? Kot protiutež vsemu negativizmu, ki nam roji po glavi, Kristina omenja video, ki ga je pred leti posnela s svojimi prijateljicami. Vprašala jih je, s katerimi mislimi same sebi najbolj kopljejo jamo. Ko so se ji izpovedale, jim je pokazala njihove slike iz otroštva in jim rekla, naj iste stavke ponovijo tej majhni deklici na sliki. Tega ni zmogla storiti niti ena izmed njih. Pritekle so solze in prebudilo se je sočutje. Ko vas bo naslednjič ponovno napadel val pretirane samokritike, je dobro, da pogledate tega »malega sebe« in mu pošljete samo malo več spodbude, ljubezni in odpuščanja.





Bodi pozoren





Čustva so prepomembna, da bi jih ignorirali, saj nam o nas povedo mnogo. In tudi če trenutno do nikogar ne gojite romantičnih čustev, je pomembno, da ste pozorni na stvari, ki vas jezijo, na stvari, ki se jih bojite, pa tudi na stvari, ki vas veselijo, ki vas delajo žive. Bodite pozorni na vsako stvar, ob kateri doživite močno čustveno reakcijo. Morda boste ob tem spoznali, na čem še morate delati ali pa ugotovili, kaj vas resnično veseli in kakšno je vaše poslanstvo.





Prični s pisanjem “ta da” seznama





Če imate težavo, da si zadanete preveč stvari naenkrat in se ob koncu dneva počutite kot da niste storili nič, ker vam je na vašem »to do« seznamu ostalo preveč neobkljukanega, potem morate poskusiti z malo drugačno vajo: s pisanjem »ta da« seznama. To je seznam vseh vaših dnevnih dosežkov (poslal sem ta mail, peljal psa na sprehod, naredil sem zdrav zajtrk, po dolgem času sem poklical tega in onega, obesil perilo, na mizo postavil svež šopek rož itd.), saj vam bo dal občutek zadovoljstva, da ste vseeno imeli produktiven dan.





Seveda se nič ne bo zgodilo iz danes na jutri. Potrebna bo vsakodnevna vaja. A Kristina Kuzmič zagotavlja, da boste dobili ves vložen denar povrnjen (saj vas bo to stalo ravno 0 evrov), če se po enem letu znotraj vas ne bo zgodila nobena sprememba. </div></body></html>