Lučke in sirup iz bezgovih jagod


Sladoledne lučke so zabaven in enostaven način, da se poleti ohladimo. Tudi bezgove lučke so takšne. Sladke in okusne, da se jim ne morejo upreti niti otroci. Dodaten bonus pa je, da z njimi hkrati krepimo telo z zdravilno hrano.


Glavna zvezda bezgovih lučk je bezgov sirup. Tega pripravimo iz svežih ali posušenih bezgovih jagod.


Recept za bezgove lučke


Sestavine:


1/4 skodelice bezgovega sirupa


1 skodelica svežega pomarančnega soka ali kokosove vode


Postopek:


Zmešajte bezgov sirup in pomarančni sok. Nalijte v kalupe za sladoled in čez noč postavite v zamrzovalnik.


Recept za bezgov sirup


Sestavine:


¾ skodelice bezgovih jagod (lahko uporabite sveže ali posušene)


3 skodelice vode


¾ skodelice surovega medu


Lahko dodate še: cimetovo palčko, zvezdasti janež in ¼ žlice klinčkov


Postopek:


V primerno veliko posodo stresite bezgove jagode in jih zalijte z vodo. Po želji dodajte začimbe. Zmes segrevajte pri srednji temperaturi 45-60 minut, da se sirup zgosti in se tekočina zreducira na polovico. Nato sirup povsem ohladite. Sirup precedite in in vmešajte surov med. Pripravljen sirup natočite v kozarce.


Bezgove jagode so ena izmed najmočnejših zdravilnih pripravkov pri virusnih in bakterijskih okužbah. Uživamo jih predvsem v mesecih, ko so na pohodu prehladi in gripe, saj so bezgove jagode učinkovite v boju zoper viruse, hkrati pa pomagajo pri čiščenju pljuč, ko so ta polna sluzi.


Bezgove jagode najlažje uživamo v obliki sirupa. Ta je bogat z vitaminom C in drugimi vitamini in minerali, antioksidanti in drugimi hranili. Za preventivo oz. ohranjanje zdravja jemljite 1 jedilno žlico na dan. Za pomoč pri okrevanju po prehladu ali gripi, jemljite 1 žlico 3x na dan.


Sirup shranjujte v hladilniku.


Opozorilo


Bezgove jagode so užitne, kadar so prekuhane. Surove ali posušene povzročajo močno slabost in bolečine v trebuhu. Ko jih prekuhamo, se škodljive snovi razgradijo in ostanejo le še zdravilne sestavine.


Tradicionalno so bezgove jagode uporabljali za spodbujanje znojenja, zniževanje temperature in lajšanje izkašljevanja. Koristijo pa tudi za krepitem imunskega sistema.


The post Lučke in sirup iz bezgovih jagod appeared first on Iskreni.